Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Η Μεγάλη του Γένους Σχολή 2 χρόνια πριν την μικρασιατική καταστροφή.

ΣΤΑ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟ ΕΤΟΣ 1920, 2 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΑΣ ΖΕΙ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΙΩΝΟΒΙΟΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ.!!!

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΘΗΝΑ.

Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο.!!!!!!!!!!!!!

Το Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο περί το 1964.
Το στάδιο ιδρύθηκε το 330 π.Χ. από τον ρήτορα Λυκούργο και εδώ γίνονταν μεγάλοι αγώνες. Με το πέρασμα των αιώνων καταργήθηκαν οι αγώνες και το στάδιο ερειπώθηκε, ώσπου το 140 μ.Χ. ο Ηρώδης ο Αττικός (101-177 μ.Χ.) το ξαναΐδρυσε. Η ιστορία επαναλήφθηκε και στους αιώνες οι οποίοι ακολούθησαν, σκεπάσθηκε από χώματα και θάμνοι φύτρωσαν επάνω του.

Ο Βασιλεύς Γεώργιος Α' [Πρόσωπα], το 1869-1870 εκάλεσε τον Γερμανό αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ [Έπαυλις Θων], ο οποίος το ξεσκέπασε και το έφτιαξε ξανά, πρόχειρα. Εκείνος όμως ο οποίος διέθεσε δύο εκατομμύρια χρυσές δραχμές για να αναμαρμαρωθεί όλο το στάδιο και να βρει την παλαιά του μεγαλοπρέπεια, ήταν ο μεγάλος εθνικός ευεργέτης Γεώργιος Αβέρωφ.

Σε αυτό το μεγαλοπρεπές στάδιο έγιναν το 1896 οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες  τής σύγχρονης εποχής. Τότε ενίκησε στον Μαραθώνιο δρόμο ο Έλληνας δρομέας Σπυρίδων Λούης.!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ἡ ἐξέδρα περιπάτου στό Φάληρο καί δεξιά τό περίπτερο μουσικῆς (1916).
Έλαβε το όνομά της προς τιμήν τής θεάς Αθηνάς, η οποία ξεπήδησε από το κεφάλι τού πατέρα της, του Διός, ενήλικη και φορώντας τήν πανοπλία της. Ήταν η θεά τής σοφίας και πολύ αγαπητή στους Έλληνες, τους οποίους βοήθησε κατά τον Τρωικό Πόλεμο [Η Τροία]. Βάσει τού γνωστού μύθου για την διένεξη μεταξύ Αθηνάς και Ποσειδώνος, με αιρετοκρίτη τον βασιλέα Κέκροπα, η Αθηνά νίκησε και έτσι, η πόλη του Κέκροπος, η «Κεκροπία», μετονομάσθηκε σε «Αθήναι».

Η Αθήνα το 1896.
Η Αθήνα όπως ήταν στα τέλη τού 19ου αιώνος. Στο βάθος διακρίνεται ο λόφος τού Λυκαβηττού.

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Ἡ παιδική κολυμβητική δεξαμενή (πισίνα) παραπλεύρως τοῦ Ἁγίου Παντελεήμονος ἐπί τῆς ὁδοῦ Ἀχαρνῶν, το 1939...


Ἄποψη τῆς Λεωφόρου Συγγροῦ, ἀπό τούς στύλους τοῦ Ὀλυμπίου Διός μέχρι τόν Ἱππόδρομο (Ἀεροφωτογραφία 1930).!!!


Ἡ συμβολή τῶν ὁδῶν Πειραιῶς καί Ἡρακλειδῶν στήν δεκαετία τοῦ 1930. Στήν ἴδια δεκαετία ἀνηγέρθη ἡ Δημοτική Ἀγορά, ἡ ὁποία κατεδαφίστηκε περίπου τέσσερις δεκαετίες ἀργότερα.!!


Ἡ ὁδός Τριῶν Ἱεραρχῶν καί ἡ ὁμώνυμη ἐκκλησία στά Ἄνω Πετράλωνα, στά τέλη τῆς δεκαετίας τοῦ 1920.!!!

Νέο Φάληρο, τέλη δεκαετίας 1920. Ὁ σταθμός τῶν Τράμ.!!


Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

ΚΥΨΕΛΗ - 1955

Μια όμορφη φωτογραφία από την Πλατεία Κυψέλης του 1955. Διακρίνονται οι γραμμές του τραμ, που μόλις είχαν αντικατασταθεί από τα πρώτα τρόλεϊ.

Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΟΤΕ....

Ολυμπιακός Ύμνος - Κωστής Παλαμάς.


Ο Ολυμπιακός Ύμνος είναι μια μουσική σύνθεση που συντέθηκε για τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896 από τον Σπύρο Σαμάρα, σε ποίηση του Κωστή Παλαμά.
Κατά τις επόμενες Ολυμπιάδες, η εκάστοτε διοργανώτρια χώρα ανέθετε σε διάφορους συνθέτες τη σύνθεση ενός ξεχωριστού ύμνου.

Το 1958 όμως ο ύμνος των Σαμάρα / Παλαμά επελέγη από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ως ο επίσημος ύμνος του Ολυμπιακού Κινήματος και από την Ολυμπιάδα της Ρώμης το 1960 ανακρούεται στις τελετές έναρξης και λήξης κάθε Ολυμπιάδας, συνήθως μεταγλωττισμένος στη γλώσσα της διοργανώτριας χώρας.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΥΜΝΟΣ

Αρχαίο Πνεύμα αθάνατο, αγνέ πατέρα
του ωραίου, του μεγάλου και τ' αληθινού
Κατέβα, φανερώσου κι άστραψε εδώ πέρα
στη δόξα της δικής σου γης και τ' ουρανού
Στο δρόμο και στο πάλεμα και στο λιθάρι
Στων ευγενών αγώνων λάμψε την ορμή
Και με το αμάραντο στεφάνωσε κλωνάρι
και σιδερένιο πλάσε και άξιο το κορμί
και σιδερένιο πλάσε και άξιο το κορμί
Κάμποι, βουνά και θάλασσες φέγγουνε μαζί σου
σαν ένας λευκοπόρφυρος μέγας ναός
Και τρέχει στο ναό εδώ προσκυνητής σου
Και τρέχει στο ναό εδώ προσκυνητής σου
Αρχαίο Πνεύμα αθάνατο, κάθε λαός, κάθε λαός
Αρχαίο Πνεύμα αθάνατο, κάθε λαός

Σε ορισμένες περιπτώσεις η λέξη «Θάλασσες» (πρώτος στίχος τρίτης στροφής) αντικαθίσταται από τη λέξη «Πέλαγα», χωρίς ωστόσο να αλλοιώνεται το πνεύμα του ποιητή.

Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Η Σχολή Ευελπίδων, κατά την διάρκεια των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, στην Αθήνα.


Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΤΜΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡ. ΑΘΗΝΩΝ-ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, 1928


Η κηδεία του πρωθυπουργού Θεόδωρου Δηλιγιάννη, που δολοφονήθηκε στις 31 Μαΐου 1905, από ένα μπράβο χαροπαικτικής λέσχης, μπροστά στα σκαλιά της Παλαίας Βουλής.


Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Εικόνα από τη Βουλή του 1946. Στα πρώτα έδρανα οι πολιτικοί αρχηγοί Σοφ. Βενιζέλος, Π. Κανελλόπουλος και Ν. Ζέρβας.


Ο στρατηγός Ναπολέων Ζέρβας, αρχηγός του Εθνικού Κόμματος στις εκλογές 1946.!!


Πολιτικές αφίσες του ΚΚΕ στο βάθρο του Ξυλοθραύστη, το άγαλμα του οποίου ήταν τοποθετημένο τότε πίσω από τη Ρωσική Εκκλησία στη λεωφόρο Αμαλίας.


Ο Γεώργιος Παπανδρέου, αρχηγός του τότε του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος, με συνεργάτες του σε χαρακτηριστικό στιγμιότυπο.


Ο στρατηγός Αλέξανδρος Παπάγος σε φωτογραφία του Απριλίου 1946. Ακόμη δεν του είχε απονεμηθεί ο τίτλος του στρατάρχη και φυσικά δεν είχε κατέλθει στην πολιτική.


Ο άλλοτε υπουργός του Λαϊκού Κόμματος Μιχάλης Κύρκος, πατέρας του ιστορικού ηγέτη της Αριστεράς Λεωνίδα Κύρκου. Μετά την Απελευθέρωση βρέθηκε στην Αριστερά και ήταν διευθυντής της "Ελεύθερης Ελλάδας".


Εύζωνας στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτου (σπάνια έγχρωμη φωτογραφία από τη μεταπελευθερωτική περίοδο που την τράβηξε Άγγλος φωτογράφος το 1945).


Αφίσα στους δρόμους της Αθήνας με την υπογραφή ΕΑΜ. Επισημαίνει ποιοι άλλοι απέχουν από τις εκλογές...